Bouwservice Volendam wordt steeds vaker geconfronteerd met VCA pasjes en andere VCA documenten of systemen die de indruk wekken dat het gaat om een BVCA (SCC DOC18) of VOLVCA (SCC DOC 17) diploma.

Hieronder een lijst van organisaties die niet op eigen naam VCA-diploma’s of -pasjes mogen uitreiken. Bouwservice Volendam keurt deze VCA bewijzen dan ook af!

Safety-work.eu, Safelyatwork.com, Widlaki69.com en Peritum zijn aanbieders van opleidingen op het gebied van VCA (SCC). Ze opereren veelal vanuit Duitsland of Polen. In Duitsland geldt de regel dat men voorafgaand aan het maken van een VCA (SCC) examen verplicht en aangetoond 3 dagen een cursus moet hebben gevolgd. Deze opleiders verstrekken vervolgens een pasje of een certificaat met een nummer. Met dit nummer kan men in een database op de website van de aanbieder zoeken (vergelijkbaar met ons CDR). Op het pasje staat dat het om “Schulung” gaat (enkel opleiding dus) maar het wekt gemakkelijk de indruk dat het gaat om een BVCA (SCC DOC 18) of VOLVCA (SCC DOC 17) diploma. Er staat bijvoorbeeld een geldigheid van 10 jaar op het pasje vermeld. Ook enkele organisaties in België en Nederland creëren verwarring door diploma’s of pasjes uit te reiken zonder dat zij een erkend examencentrum zijn.

Alleen een vermelding in het Centraal Diploma Register https://cdr.ssvv.nl/ of https://csm-examen.be/cdr verzekert dat een persoon daadwerkelijk zijn of haar VCA diploma heeft behaald. In Duitsland kunt u hiervoor contact opnemen met DAkks, de Duitse Raad van Accreditatie. U kunt ook contact opnemen met VAZ (Verband akkreditierter Zertifizierungsgesellschaften e.V.), de SCC schema eigenaar in Duitsland.

Op de websites van Nederland (www.vca.nl), België (www.besacc-vca.be) en Duitsland (www.vaz-ev.de) vindt u een lijst (220927-202-NLBE-WI Nederlands) van organisaties die onder eigen naam documenten of pasjes uitgeven die tot verwarring kunnen leiden. De pasjes en documenten die door deze organisaties worden uitgegeven, zijn dus GEEN BVCA, VOLVCA, DOC 17 of DOC 18 diploma’s. Alleen de door SSVV en CSM erkende examencentra zijn gerechtigd VCA-examens af te nemen en diploma’s en pasjes te verstrekken. We benadrukken dat een diploma of pasje alleen nooit doorslaggevend is voor de beoordeling of iemand over een rechtsgeldig VCA-diploma beschikt.

Wat vragen SSVV, CSM en VAZ van u als VCA gecertificeerd bedrijf en als houder van een scholingspas of document van deelname?

SSVV Nederland, CSM België en VAZ Duitsland nemen volledig afstand van pasjes die de indruk wekken dat men een BVCA (SCC DOC 18) of VOLVCA (SCC DOC 17) diploma heeft behaald, terwijl men in werkelijkheid slechts de opleiding heeft gevolgd en (nog) geen examen heeft afgelegd. Wij vragen aan onze VCA gecertificeerde bedrijven om extra alert te zijn en deze scholingspasjes niet als geldig VCA-diploma (of gelijkwaardig) te accepteren.
Wij vragen aan de houders van een dergelijke scholingspas of niet-verifieerbaar diploma om alsnog een examen af te leggen bij een door SSVV, CSM of VAZ erkende examenorganisatie. Zo voorkomt u dat u aan de poort van een werkgever geweigerd wordt. Ook vragen we u om ons een seintje te geven als u andere gelijkaardige documenten en/of pasjes aantreft.

Overigens blijven wij erop wijzen dat raadpleging van https://cdr.ssvv.nl/ en https://csm-examen.be/cdr de enige manier is om de geldigheid van een VCA-diploma te verifiëren. Komt een diploma niet in één van deze databases voor, dan is er sprake van een ongeldig document.